Schrijfster en filosofe Patricia De Martelaere (1957 — 2009) heeft de reputatie erg mediaschuw te zijn geweest. Eind jaren tachtig was ze echter in verschillende programma’s op nationale televisie te zien. In een aflevering van het programma Container (1989) gaat De Martelaere in gesprek met filosofen Lieven De Cauter en Bart Verschaffel over het begrip ‘sentimentaliteit’. Aan de hand van teksten, schilderijen en filmfragmenten proberen ze te begrijpen hoe sentimentaliteit zich manifesteert in onze cultuur, waardoor het wordt gekenmerkt en hoe het sentimentele ook kan worden ingezet als propagandamiddel. Naast een inkijk in het denken van de jonge De Martelaere is de uitzending ook een betreurenswaardig tijdsdocument van de positie van de vrouwelijke intellectueel in Vlaanderen. Dat De Martelaere in Container te gast is, valt niet altijd af te leiden uit de houding van de gastheren. Haar spreektijd is beperkt en haar zinnen worden regelmatig afgebroken.
In de aflevering ‘Liefde onder de loep’ van het praatprogramma De draad van Ariadne (1987) belichten Patricia De Martelaere, Bea De Gelder, Hubert Dethier en Bram Buunk de liefde vanuit het perspectief van de filosofie en de sociale psychologie. De liefde wordt in de loop van het gesprek opengevouwen tot een cultuurhistorisch, psychologisch en biologisch fenomeen. Over de rol die passie en jaloezie spelen in de beleving van liefde, raken de sprekers het niet helemaal met elkaar eens. Een wervelend gesprek zonder sluitende conclusies.
Beide uitzendingen tonen de jonge Patricia De Martelaere als een verfijnd denker die op haar dertigste al beschikt over de authentieke en zorgvuldige stem die haar latere essays zal typeren.