The Sky On Location / LHB

The Sky On Location © Babette Mangolte

Double bill met twee geweldige films die de relaties tussen cinema en landschap in vraag stellen. Meer bepaalt hoe natuur, een gebied of de zogenoemde ‘wildernis’ geconditioneerd is door onze ideeën over dat landschap, gevoed door cultuur, geschiedenis en cinema zelf. Het landschap dat onder de loep wordt genomen is dat van Noord-Amerika, van de grens met Canada tot die met Mexico.

Babette Mangolte: “The Sky on Location verkent een ‘wildernis’ die onbekend was voor me toen ik in Frankrijk opgroeide. De film poogt een bepaalde geografie van de VS op te bouwen, van Noord naar Zuid, Oost naar West en seizoen-tot-seizoen, door het gebruik van kleur in plaats van het tekenen van een kaart. Tijdens het filmen wou ik werken met het gemoed van het landschap als in een schilderij van Turner. En als kijkers van de film ontdekken we hoe hetgeen we zien steeds geconditioneerd is door hetgeen we reeds denken te kennen.”

LHB markeert het begin van een open onderzoek naar het idee van een soort ‘queer landelijkheid’; hoe diegene die zich als queer identificeren hun levens leiden buiten de grote stedelijke context die over het algemeen het discours over LGBTQI domineert. In LHB verhaalt Prodger haar fixatie met de Pasific Crest Trail; een zes-maanden durend, 2663 mijl lang pad reikend van de grens met Mexico tot die van Canada. Het pad doorkruist enkele van de meest onbewoonde gebieden in de VS. De film fluctueert tussen de macro van de geopolitieke positie van het landschap en de micro van het persoonlijk-politieke lichaam. LHB vervolgt hiermee Prodger’s onderzoek naar de complexe relatie tussen het lichaam, identiteit, technologie en tijd. (LUX, red.)

Programma: Sven Dehens

Babette Mangolte is geboren in Frankrijk en woont in de VS. Ze was een van de eerste vrouwen die toegelaten werd tot het programma cinematografie in L’École Nationale de la Photographie et de la Cinématographie in Parijs. Haar werk focust zich onder andere op het documenteren van performances. Ze is bekend voor onder andere haar werk The Camera: Je (La Camera: I) uit 1977 en haar werk als cinematografe en DoP voor Yvonne Rainer en Chantal Akerman.

Charlotte Prodger woont in Glasgow. Ze werkt met video, beeldhouwen, print en tekst. Prodger is een van de genomineerden voor de Turner Prize (2018) en is momenteel een van de onderzoekers-in-residentie bij If I Can’t Dance I Don’t Want To Be Part Of Your Revolution in Amsterdam.

The Sky On Location © Babette Mangolte
LHB © LUX London

Babette Mangolte

The Sky On Location

US • 1982 • 77' • kleur • 16mm

Charlotte Prodger

LHB

GB • 2017 • 20' • kleur • digitaal