Preview Courtisane: The Song of the Shirt

The Song of the Shirt © Sue Clayton & Jonathan Curling

15.02
’15 20:00

20:00

Art Cinema OFFoff
Lange Violettestraat 237, Gent

Aansluitend bij de lopende thematische programmareeks rond essayisme en ter aankondiging van het programma In Between Times tijdens het komende Courtisane Festival (23–27 maart 2016) presenteren OFFoff en Courtisane The Song of the Shirt, een unieke en invloedrijke film van Sue Clayton & Jonathan Curling uit 1979.

Een onderzoek naar de positie van werkende vrouwen in de jaren 1840, het effect van protectionistische ‘filantropie’ en de weerstand ertegen. Dit werk verkent de benarde situatie van een groep vrouwen die werkzaam zijn in de nieuwe ‘sweated’ kleding handel in Londen, een pejoratieve term voor werkplaatsen met sociaal onacceptabele werkcondities.

De combinatie van meedogenloze politieke inhoud en de ontwrichte en verwoestende weergave hiervan, maakt dat The Song of the Shirt zich, in haar ambitie om een waarheidsgetrouw feministische onafhankelijke film te brengen, onderscheidt van andere werken uit dezelfde tijdsperiode. Mederegisseur Sue Clayton, afgestudeerd aan de Royal College of Art, bleef deze thema’s ook in later werk met de Independent Filmmakers’ Association en Screen magazine verkennen.

Sue Clayton & Jonathan Curling

The Song of the Shirt

GB • 1979 • 135' • z/w • 16mm