Frankrijk in focus: double bill Germaine Dulac en René Clair

L’Invitation au voyage © Light Cone

17.10
’14 20:00

20:00

Vooruit, Theaterzaal
Sint-Pietersnieuwstraat 23, Gent

Art Cinema OFFoff presenteert opnieuw een speciaal programma op pellicule in de marge van het festival, dit keer met een Frans accent. We reizen af naar de Franse grootstad in de jaren 1920 waar de harten verlangen naar romantische escapades. Geïnspireerd door het gelijknamige gedicht van Charles Baudelaire maakte Germaine Dulac een “visuele symfonie” en een feministisch statement: L’Invitation au voyage (1927). Een getrouwde vrouw ontvlucht haar doodse huwelijk door het nachtleven in te duiken met een zeeman. Geluidskunstenares Laura Maes brengt een gloednieuwe soundtrack bij deze melancholische film van de belangrijkste vrouw van de avant-garde.
Het Parijs waar Baudelaire hulde aan bracht in talloze gedichten werd enkele jaren eerder panoramisch in beeld gebracht door René Clair, die net als Dulac gebruik maakte van vernieuwende experimentele technieken. In Paris qui dort (1924) wordt de tijd letterlijk stilgezet. Ergens tussen droom en werkelijkheid eindigt deze ‘scifi stadssymfonie’ met romantiek op de Eiffeltoren. MIAUX, de keyboard-godin die recent haar eerste LP uitbracht op Ultra Eczema, interpreteert de film live.

Laura Maes, geboren in Gent, is al meer dan een decennium een ronkende naam in de Belgische experimentele muziekscene. Van 1996-2003 was ze samen met Kevin Van Volcem het gezicht achter concertorganisatie en platenlabel Cling Film. Ze werkte samen met talloze ensembles, kunstenaars en platformen voor interactieve geluidsinstallaties en electro-akoestische performances. In 2013 doctoreerde ze aan UGent op een proefschrift over geluidskunst. Deze Oostendse sirene staat voor vernieuwend onderzoek naar de luisterervaring en de dynamiek van klank in de ruimte.

Miaux, alias Mia Prce, werd geboren in Sarajevo en verhuisde op haar zevende naar Antwerpen. Gewapend met haar onafscheidelijke Casio maakt ze minimalistische en aangrijpende muziek waarmee ze debuteerde op het label Ultra Eczema. Gooi het filmisch sfeertje van Fassbinder, de ‘tune’ van Twin Peaks en een snuifje krautrock in de blender: Miaux is vandaag zonder meer één van de spannendste talenten op de podia.

In samenwerking met Film Fest Gent en Vooruit.

Paris qui dort © Pathé

Germaine Dulac

L'Invitation au voyage

FR • 1927 • 33' • z/w • stil • 16mm
Live soundtrack: Laura Maes

René Clair

Paris qui dort

FR • 1924 • 35' • z/w • stil • 16mm
Live soundtrack: MIAUX