Circles of Cinema

Alex Martinis Roe, Our Feminist Forebears, film still of Claire Finch's contribution, 2018

10.11
’18 14:00

14:00

Kunsthal Gent
Lange Steenstraat 14, Gent

Dit programma kijkt in de gelaagde relaties tussen feminisme en cinema. Meer bepaalt de organisatie van lichamen en identiteiten, eigen aan cinema, de productie en vertoning ervan, die erbij komt kijken.

  • boekvoorstelling The Dimensions of Difference – Caroline Godart
  • screening en presentatie Alliances (2018) – Alex Martinis Roe
  • gesprek tussen Caroline Godart en Alex Martinis Roe (Engels gesproken)

In haar boek The Dimensions of Difference – Space, Time and Bodies in Women’s Cinema and Continental Philosophy schrijft Godart een feministische filmkritiek en verkent ze de inzet van lichamen in tijd en ruimte in door vrouwen geregisseerde cinema. Vanuit een dichte lezing van het werk Irigaray, Bergson en Deleuze analyseert ze onder andere het montage- en camerawerk in Claire Denis’s Good Work en Trouble Every Day, Lucrecia Martel’s The Holy Girl en Jane Campion’s The Piano. Het boek onderzoekt hoe bepaalde films seksuele differentie in een filmische ervaring omzetten, en framed deze analyse binnen een zorgvuldig filosofisch onderzoek naar de notie van alteriteit zelf.

Alex Martinis Roe onderzoekt sinds haar project To Become Two (2014-2017) de relationele geschiedenis van verschillende feministische collectieven in Europa en Australië. Met haar nieuw werk Alliances vervolgt ze dat onderzoek en interviewt ze tien toegewijde feministen uit Parijs. Samen verkennen ze het nalatenschap van de bevrijdingsbeweging voor vrouwen beginnende in 1968 in Parijs. De film gaat in op de noodzaak voor het vormen van allianties – een solidariteit-in-verschil – tussen verschillende feministische bewegingen. De film is gedraaid in Centre Pompidou, Université Paris VIII en het omringende Saint-Denis en wordt op die manier een analyse van de relatie tussen het centrum en de rand van de stad, en de verwikkeling van deze vragen binnen een feministische politiek. (http://www.alexmartinisroe.com)

Het programma maakt deel uit van het programma van Kunsthal Gent. In het najaar van 2018 nodigt Kunsthal Gent tal van gasten uit om de intenties van het project mee te helpen opstarten. Als structurele partner van Kunsthal Gent wil het programma mee helpen denken over wat voor collectieve ruimte cinema kan voorzien. Zowel met een kritisch perspectief op film vorm als het vertonen ervan.

Programma: Sven Dehens

Alex Martinis Roe, Our Feminist Forebears, film still of Aya Cissoko's contribution, 2018
Alex Martinis Roe, Our Feminist Forebears, film still of a photograph by Claude Szmulewicz, courtesy of Gerty Dambury, 2018

Caroline Godart

The Dimensions of Difference


Alex Martinis Roe

Alliances

AU/FR • 2018 • 24' • kleur • digitaal

Caroline Godart & Alex Martinis Roe

Artist talk