100 jaar 16mm-film: Ciné-concert Jonas Cambien, Adrian Myhr & Xavier Quérel

27.02
’23 20:00

20:00

Art Cinema OFFoff
Lange Steenstraat 14, Gent

Tickets

€8 / €5 (reductie)

Op 8 januari 1923 vond in Rochester, New York de eerste publieke demonstratie plaats van het toen nieuwe 16mm-filmformaat. Deze halvering van de klassieke 35mm-filmstrook groeide uit tot een compacter, goedkoper, handzamer en bevrijdend instrument voor onafhankelijke en experimentele filmmakers, maar bevorderde vooral ook de circulatie van films in een veld buiten het reguliere bioscoopcircuit om.

Samen met de start van een nieuw filmseizoen vieren we de 100ste verjaardag van onze geliefkoosde drager waar we het meest op vertonen door de filmprojector voor een keer op het publiek te richten in een unieke 16mm-performance in dialoog met geïmproviseerde, elektronische live muziek!

De Belgische pianist Jonas Cambien en de Noorse bassist Adrian Myhr spelen al jaren samen. Hun album Simiskina, uitgebracht op het Portugese label Clean Feed, kreeg lovende kritieken. Waar deze release volledig akoestisch is met geprepareerde piano en contrabas, speelt het duo nu vooral met analoge synthesizers en elektrische bas. Voor concerten werken Cambien en Myhr samen met de Franse experimentele filmmaker Xavier Quérel, bekend van het audiovisuele noisecollectief La Cellule d’Intervention Metamkine.

Quérel wordt geïntegreerd als een soort derde muzikant, die met beelden speelt in plaats van met geluid. Staande op het podium tussen de muzikanten, met een 16mm-filmprojector gericht op het publiek, improviseert Quérel met de spontaniteit van een muzikant, en maakt visuals die 100% analoog zijn, zonder computers of digitale beamers, in een intieme dialoog met de muziek.

Adrian Myhr: elektrische bas en effecten
Jonas Cambien: analoge synthesizers
Xavier Quérel: 16mm-filmprojector en licht

 

Teaser!

 

Jonas Cambien, Adrian Myhr & Xavier Quérel

Performance