Tijdens Open Cinema pakken meer dan dertig bioscopen en filmvertoners over heel Vlaanderen en Brussel uit met speciale programma’s. Ook Art Cinema OFFoff zet op 6 oktober de hele zondag de deuren wijd open.
In de cinema zullen drie 16mm-projectoren opgesteld staan met een lege film die in een lange lus via het plafond terug in de projector loopt. Iedereen mag op de filmstrook met kraspen of stift een bijdrage leveren aan de collectieve film die de bezoekers in de loop van de dag samen maken. Deze installatie is niet enkel spectaculair om zien, maar laat jong en oud toe om van dichtbij in contact te komen met de materialiteit van analoge film. Daarenboven kan je ook een kijkje nemen in onze vaste projectiecabine met de 35mm-projector.
We lanceren die dag ook de nieuwe werking van Atelier OFFoff. Vanaf dit seizoen verenigen drie jonge filmprogrammatoren zich onder Atelier OFFoff, maar we bieden daarbinnen ook ruimte aan een filmmaker-in-residence. Dit najaar ondersteunen we Victor Van Rossem. Hij recreëerde Tim Macmillans Time-Slice camera voor 16mm-film. Deze grote, cirkelvormige constructie hangt vol handgemaakte camera’s die allemaal op hetzelfde moment foto’s maken vanuit verschillende gezichtspunten. Zo kan de tijd binnen de cirkel worden “bevroren”. Een gelijkaardige, digitale techniek werd later toegepast en gepopulariseerd in The Matrix onder de naam Bullet Time. Macmillans analoge camera dateert echter al van de vroege jaren ’80. Plannen van hoe Macmillans apparaat precies in elkaar stak, zijn niet bewaard gebleven. Van Rossem slaagde erin een werkende versie te bouwen, bestaand uit een op maat gemaakte houten constructie met 86 ge-3D-printe camera’s (!), gemonteerd over een rubberen leader waar de film doorgaat en een systeem om de film in en uit te laden. Deze video met Meskerem Mees is een eerste test! Van Rossem werkt binnen Atelier OFFoff verder aan de optimalisatie van het systeem om tot een korte film te komen.
Op zondag 6 oktober is Van Rossems Open Atelier vrij te bezoeken. De Time-Slice camera zal opgesteld staan, samen met de 3D-printer, loops en testmateriaal, prints van beelden en ontwikkelde film. Kom een kijkje nemen! Victor treedt graag in dialoog over dit project.
In het kader van Open Cinema, een initiatief van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) om de eigenheid en diversiteit van de vele filmvertoners in de kijker te plaatsen.