The Death and Life of Marsha P. Johnson

07.12
’17 19:30

19:30

Art Cinema OFFoff
Lange Violettestraat 237, Gent

Out Loud en Cinarchy Films presenteren The Death and Life of Marsha P. Johnson in Art Cinema OFFoff. Met de toestemming van Public Square Films kunnen we deze Netflix documentaire gratis screenen, zodat achteraf hierover een gesprek kan op gang getrokken worden.

In 1992 werd de zwarte transactiviste en Stonewall veterane Marsha P. Johnson dood teruggevonden in verdachte omstandigheden. De dood werd door de autoriteiten afgedaan als een zelfmoord, maar haar vrienden, noch haar collega’s, noch haar buren hebben dit verhaal ooit geloofd. In deze docu volgt regisseur David France de transactiviste Victoria Cruz in haar zoektocht naar gerechtigheid voor Marsha, terwijl de geschiedenis van het transactivisme (van Stonewall tot hedendaags NYC) de rode lijn vormt.

Dit pleidooi voor de “T” in “LGBT” neemt eveneens de LGB beweging op de korrel, die de transgender beweging in de steek gelaten heeft nadat zij hun rechten verworven hadden. Sinds 2013 zijn het aantal moorden op transgenders in de VS aan het stijgen en wordt er elk jaar een nieuw record gehaald. Vorige maand werden er reeds 25 moorden geregistreerd voor 2017. Door deze docu te tonen, willen we een poging doen om de problemen waarmee transgenders geconfronteerd worden – zowel lokaal als globaal – onder de aandacht te brengen.

David France

The Death and Life of Marsha P. Johnson

US • 2017 • 105' • kleur • digitaal