SHOTS with an ‘S’ + Format Expanded: Rouard & Doing

Pattern Chaos © Karel Doing

27.10
’16 20:00

20:00

LUCA School of Arts, NulNulTwee
Alexianenplein 7, Gent

Voor dit programma waarbij de focus ligt op het analoge medium, slaan OFFoff en LUCA School of Arts de handen ineen. Werken van studenten worden getoond naast werk van twee professionals uit de internationale analoge filmwereld, Gaëlle Rouard en Karel Doing. 

Karel Doing en Gaëlle Rouard hebben beiden hun strepen verdiend binnen de experimentele film en hebben als pleitbezorgers van dit medium los van elkaar hun programma’s op verschillende locaties in Europa getoond. OFFoff brengt hen nu samen voor een avond die de experimentele mogelijkheden wil laten zien van het ‘expanded’ format dat zich niet ‘beperkt’ tot het tonen van een werk op 16mm, maar actief ingrijpt in de projectie, deze bijstuurt en vervormt in een niet-aflatende drang om het filmmedium te bevragen. 

Karel Doing (1965, Australie) brengt zijn nieuwste creatie Pattern-Chaos waar het onvoorspelbare van natuurlijke processen wordt uitgespeeld tegen strakke frames, optica en motoren. Beelden die in eerste instantie abstract zijn, blijken iets later de neerslag te zijn van voorstellingen die ons dagelijks omringen. Pattern-Chaos is een poging om de spanning tussen ‘het natuurlijke’ en ‘het menselijke’ te overbruggen, gebruikmakend van het brede spectrum aan cinematografische mogelijkheden. 

Gaëlle Rouard (1971, Frankrijk), ontwikkelde vanaf de jaren negentig een alchemistische ‘do-it-yourself’ filmpraktijk. Zowel in haar soloprojecten als in collectieve vertoningen onderzoekt ze daarbij de mogelijkheden van live multimediaprojecties. Als stichtend lid van verschillende filmlabs kan haar betekenis voor de Franse experimentele film moeilijk onderschat worden. Ze toont haar nieuwste expanded werk M…H, dat niet zozeer een performance is maar een filmisch geïnterpreteerd leven waarin alles dat gezien en waargenomen moet worden zich afspeelt op het scherm.

18:00
Atelier Experimentele Film Academiejaar 2015 -2016, met werk van Thijs Bliky, Maily Beyrens, Cis Verfaille, Alexander Verkens, Elenore Kazadi Masengo, Celine Aernoudt, Jonathan De Maeyer, Diederike de Koeijer, Yonas Seyoum

20:00
– Karel Doing performance
– Gaëlle Rouard performance

M…H © Gaëlle Rouard

Karel Doing

Pattern-Chaos

Performance

Gaëlle Rouard

Performance