Te Gast: Olivier Smolders – Première ‘Masques’

Masques

07.11
’22 20:00

20:00

Art Cinema OFFoff
Lange Steenstraat 14, Gent

Tickets

€8 / €5 (reductie)

We hebben de eer de Belgische cineast Olivier Smolders terug te mogen verwelkomen in Art Cinema OFFoff. Tien jaar geleden was hij te gast voor een vertoning van een selectie van zijn werk en een gesprek dat deze avond een vervolg krijgt.

We presenteren de première van Olivier Smolders’ nieuwste film, Masques. De filmmaker kiest ervoor om dit werk te combineren met La Part de l’ombre (2014) en een film die een diepe indruk op hem naliet, Diane Wellington (2010) van Arnaud des Pallières.

 

“Ik wilde al jaren een film maken rond maskers, maar vond de juiste invalshoek niet. De dood van mijn ouders wierp ineens een ander licht op dit project. Mijn uitgangspunt werd hoe intieme rouw me terugbracht naar het thema van maskers. Verschillende verhalen over verminkte of verborgen gezichten bepaalden de weg die ik ben ingeslagen. Uiteindelijk is het niet langer een film over maskers, maar eerder over het verlies van de gezichten van degenen van wie we houden.”

In zijn werk bevraagt Smolders vaak het statuut van het beeld in film en fotografie. La Part de l’ombre vertelt het verhaal van de Hongaarse fotograaf Oskar Benedek die in 1944 op mysterieuze wijze verdween. Verre van een eenvoudige biografie ontvouwt deze film “en voie de disparition” zich als een gelaagde meditatie op onze fascinatie voor beelden en uiteindelijk de waarheid van dit verhaal zelf. Smolders wilde de film oorspronkelijk alleen opbouwen uit foto’s, geïnspireerd door Chris Markers filmessay van ongeveer dezelfde lengte, La Jetée (1962).

Diane Wellington maakt deel uit van een filmreeks waarin Arnaud des Pallières – van wie we in het verleden Disneyland, mon vieux pays natal (2001) vertoonden – Amerikaanse verhalen uit de 20ste eeuw verbeeldt op basis van de Prelinger Archives (Poussières d’Amérique, 2011; Journal d’Amérique, 2022). Diane Wellington onderzoekt aan de hand van archiefbeelden en tussentitels de verdwijning van een meisje in South Dakota in de jaren ’30. De film is losjes gebaseerd op een waargebeurd verhaal dat de Amerikaanse schrijver Paul Auster verzamelde in de bundel I Thought My Father Was God (2001).

Olivier Smolders (1956) is een van de meest originele stemmen binnen de Belgische cinema. Sinds de jaren tachtig ontwikkelt hij een esthetisch rigoureus oeuvre van voornamelijk donkere, persoonlijke en essayistische kortfilms, vaak in zwart-wit. Hij woont en werkt in Luik, waar hij Romaanse filologie studeerde voor zijn opleiding aan de Brusselse filmschool INSAS. Hij was nadien als docent verbonden aan beide scholen. Zijn films zijn internationaal veelvuldig bekroond en erkend met verschillende retrospectieves.

 

Gevolgd door een Q&A met Olivier Smolders.

Bekijk het gesprek dat Jan Peeters in 2011 voerde met Olivier Smolders in OFFoff, of lees de tweetalige transcriptie op Sabzian.

 

La Part de l'ombre

Olivier Smolders

Masques

BE • 2022 • 23' • kleur & z/w • digitaal

La Part de l'ombre

BE • 2014 • 28' • kleur & z/w • digitaal

Arnaud des Pallières

Diane Wellington

FR • 2010 • 16' • kleur & z/w • digitaal

Olivier Smolders

Interview