Nacht van de Experimentele Film 2016

Dream Work © Light Cone

15.04
’16 19:00

19:00

019
Dok Noord 5L, Gent

+ PARTY:
dj’s Nosedrip, B.A.A.D.M., Loke Rahbek & Erik Enocksson

Jaarlijks focussen we tijdens de Nacht van de Experimentele Film op de zintuiglijke ervaring van historische film op het grote scherm in combinatie met radicale muziek van nu. Het programma wordt voorafgegaan door Young Vagrants: een selectie van de beste inzendingen die we ontvingen van piepjonge debutanten in het experimentele veld. Afsluiten doen we met een groot feest.

Het Gentse platenlabel B.A.A.D.M. (Mathieu Serruys en Joris Verdoodt) vliegt drie spannende internationale live acts over: Loke Rahbek, Erik Enocksson en het duo Opéra Mort zijn centrale figuren in de hedendaagse experimentele muziekscene. Curator Sofie Verdoodt liet zich inspireren door het oudst denkbare gegeven: de onlosmakelijke verbondenheid tussen liefde en dood, ‘eros en thanatos’. Soms letterlijk, zoals in Yukoku: The Rite of Love and Death (1966), de enige film van de Japanse schrijver Mishima, soms omfloerst geïnterpreteerd als het driftmatige zoals in Sidney Peterson’s surrealistische werk The Potted Psalm (1947). Dood en liefde zijn extreme opposities en tegelijk complementair in Freudiaanse zin, denk maar aan het orgasme dat vergeleken wordt met een ‘kleine dood’. Peter Tscherkassky en Takahiko Iimura vertaalden deze gegevens op een vormelijk vlak in contrastrijke, ritualistische beelden. In hun formalistische films Dream Work (2001) en Ai/Love (1962-1963) wordt het lichaam getoond als een ‘pars pro toto’: gefragmenteerd en afwisselend in- en uitzoomend. Ook Carolee Schneemann speelt in Fuses (1965) een spel van verdwijnen en verschijnen. Net als Mishima acteert ze in haar eigen film en verhoogt zo de inzet, want haar ‘sekstape’ wordt met evenveel lyriek als vernietigingsdrang omgetoverd tot een meditatie over het medium. Is liefde een repetitie voor de dood?

Gecureerd door B.A.A.D.M. & Sofie Verdoodt.

Met dank aan Stad Gent, Provincie Oost-Vlaanderen, Vlaanderen, VAF, Nationale Loterij, Caruur, Tex Mex, Stake 5.

SELECTIE YOUNG VAGRANTS 2016:
Jelle Hermans, Horses (BE, 2015, 5′, kleur) / Viktor Dill, Schuld sind Alle (DE, 2014, 5′, kleur) / Christine Lucy Latimer, Lines Postfixal (CA, 2013, 4’30”) / Kelly Gallagher, Pearl Pistols (VS, 2014, 3′, kleur) / Nazlı Dinçel, Her Silent Seaming (VS, 2014, 10’30”, kleur) / Mit Borrás, Man facing a Wall (ES/DE, 2015, 3′, zwart-wit) / Asha Tamirisa, OX (VS, 2014, 7′, kleur) / Traci Hercher & Michael Wawzenek, Be (w)here (VS, 2015, 6′, zwart-wit) / Olga Guse, The three Spirits (DE, 2015, 6′, kleur) / Zachary Epcar, Under the Heat Lamp an Opening (VS, 2014, 10′, kleur)

Sidney Peterson & James Broughton

The Potted Psalm

Sidney Peterson is een ‘beat poet’, schilder en een ronkende naam uit de Amerikaanse avant-garde. Als adept van Luis Buñuel en Salvador Dali verwart hij de kijker met speelse en absurdistische montages. Vreemde gemaskerde figuren, grafzerken en sculpturen duiken op in de stille kortfilm The Potted Psalm (1946), waarvoor dichter en scenarist James Broughton de basis schreef. Deze allegorische film met slow motion en overlappende beelden heeft een fetisjistisch kantje en past binnen de traditie van het psychodrama. Geestige en provocatieve cinema! 

The Potted Psalm © Film-Makers’ Cooperative

Peter Tscherkassky

Dream Work

Peter Tscherkassky (°1958) is een Oostenrijkse avant-garde filmmaker en -theoreticus die uitsluitend found footage gebruikt. Al zijn werken bestaan uit filmbeelden die danig werden bewerkt in de donkere kamer, zonder gebruik te maken van computer-editing. Het resultaat is uiterst intens en dynamisch. Dream Work, een onderzoek naar film als een manier van collectief dromen, verwijst voortdurend naar Man Ray en diens surrealistische beeldtaal en technieken. Het werk is het sluitstuk van Tscherkassky’s pulserende Cinemascope Trilogy (de andere titels zijn L’Arrivée en Outer Space).

Muzikanten Jo Tanz and Laurent Gerard vormen samen het Franse duo Opéra Mort. Hun elektronische ritmes verspreiden een rauwe, nerveuze energie, ergens tussen post-techno en avant-gardistisch experiment. Wetende dat ze als Reines d’Angleterre twee platen gemaakt hebben samen met Ghédalia Tazartès, staat hun muzikale stamboom buiten kijf.

Yukio Mishima

Yukoku (Patriotism/Ritual of Love and Death)

Liefde en dood, eros en thanatos, vinden elkaar in de romantische en zelden vertoonde cultfilm van de Japanse schrijver Yukio Mishima. De enigmatische auteur pleegde rituele zelfmoord (seppuku) in 1970. Vijf jaar voordien repeteerde hij dit gebeuren echter al in de kortfilm Yukoku, gebaseerd op zijn novelle Patriottisme. Mishima speelt zelf de jonge officier die zijn bruid meeneemt in de dood in dit sensuele Kammerspiel geïnspireerd door het Noh theater. Binnen de statische en theatrale setting van een slaapkamer volgen we de laatste minuten van liefde en dood van het koppel. Hoewel de film in zwart-wit gemaakt is, maakt de bloederige apotheose veel indruk. Het gebeurt slechts zelden dat deze kortfilm te bekijken is op een groot scherm!

De film wordt meestal voorzien van de ‘Liebestod’ uit de opera Tristan & Isolde van Wagner, maar deze muziek was oorspronkelijk niet mee opgenomen. Protagonist van de Deense experimentele muziekscene Loke Rahbek maakt deel uit van Lust for Youth, Damien Dubrovnik, Vår en andere ‘split personalities’ van het ultrasexy label Posh Isolation. Zijn soundtrack voor Yukoku brengt hij onder de noemer Croatian Amor en getuigt van zijn jarenlange fascinatie voor Mishima.

Yukoku (Patriotism) © Cinémathèque française

Carolee Schneemann

Fuses

Fuses is één van de belangrijkste statements van de feministische cinema. Cineaste Carolee Schneemann filmde zichzelf tijdens een vrijpartij met haar toenmalige partner en liet op de beelden zowat alle mogelijke experimentele technieken los. Verschillende beeldlagen werden met de hand bewerkt en beschilderd, wat voor een wonderlijk tactiel effect zorgt. De energetische sensaties van het lichaam laat ze letterlijk doorschemeren in de pellicule.

Fuses © Light Cone

Takahiko Iimura

Ai (Love)

Takahiko Iimura maakte in het Japan van de jaren zestig van de vorige eeuw experimentele film, geïnspireerd door de Amerikaanse underground, en evolueerde van poëtische, surrealistische cinema naar conceptual art en abstracte film. In het bloedmooie Ai (Love) zien we een vrijend koppel. De camera glijdt in extreme close-up over de lichaamsdelen die met elkaar lijken te versmelten om dan weer af te wisselen met zinnelijke long shots van het koppel. Iimura omzeilde de censor en werd internationaal bejubeld voor deze grafisch ogende film. Ai (Love) en Fuses vormen beide een reflectie over het ‘gefragmenteerde’ lichaam maar verkennen vooral de zinnenstrelende mogelijkheden van het medium.

Erik Enocksson uit Zweden wordt regelmatig gevraagd als filmcomponist. Meditatief en lyrisch tegelijk zorgt zijn muziek live voor een fysieke, overrompelende ervaring. Samen met Loke Rahbek speelt hij in Body Sculptures. Zijn LP Apan werd heruitgebracht op diens label Posh Isolation.

Sidney Peterson & James Broughton

The Potted Psalm

US • 1947 • 25' • z/w • 16mm
Live soundtrack: Opéra Mort

Peter Tscherkassky

Dream Work

AT • 2001 • 11' • z/w • 35mm
Live soundtrack: Opéra Mort

Yukio Mishima

Yukoku (Patriotism/Ritual of Love and Death)

JP • 1966 • 30' • z/w • digitaal
Live soundtrack: Croatian Amor

Carolee Schneemann

Fuses

US • 1965 • 18' • kleur & z/w • 16mm
Live soundtrack: Erik Enocksson

Takahiko Iimura

Ai (Love)

JP • 1962 • 10' • z/w • 16mm
Live soundtrack: Erik Enocksson