La Langue rouge

© Courtesy of the artist

05.10
’17 20:00

20:00

NEST
Graaf Van Vlaanderenplein 40, Gent

La Langue rouge (De Rode Tong) geeft een intieme inkijk in het atelier van Walter Swennen (°1946, Brussel), toont zijn werkproces, zijn gedachten, de persoon Swennen en de inspiraties voor zijn werk: striptekeningen, filosofie, poëzie en taalproblematiek die teruggaan tot Swennens vroege jeugd om vanaf dan als een trouwe vriend door Swennens leven heen te blijven bewegen.

Swennen, een ‘artiste pour artiste’ zoals Dirk Snauwaert (WIELS) hem in de film omschrijft; een ‘kunstenaars kunstenaar’ die andere kunstenaars beïnvloedde voordat hij doorbrak bij het grote publiek. De Villers volgde Swennen in zijn studio, naar exposities in New York en Brussel en kreeg zo een unieke inzage op de wereld van Swennen, waar op het moment dat woorden falen en betekenissen vervagen een eigenzinnig universum ontstaat.

Buster Keaton ontmoet Titiaan, Krazy Cat rijdt op een Dadaesque hobbelpaard, Mickey Mouse plaatst oren op Mallermé en Boris Vian jamt met Thelonius Monk. Terwijl Swennen zichzelf niet te serieus neemt, zien we hem met een ongekende toewijding en zekerheid werken aan een ijzersterk oeuvre.

Violaine de Villers

La Langue rouge

BE • 2016 • 70' • kleur • digitaal