Kunsthal Gent: Émilie Brout & Maxime Marion – A Truly Shared Love

A Truly Shared Love © Émilie Brout & Maxime Marion

09.04
’21 20:00

20:00

Online
,

Tickets

Pay What You Can – Bestel

Inschrijven kan via de link hierboven bij 'Bestel'. Nadien ontvangt u de nodige info.

Op deze online vrijdagavond georganiseerd door Kunsthal Gent presenteert het Franse kunstenaarsduo Émilie Brout & Maxime Marion de première van hun nieuwe film A Truly Shared Love, waarin ze onderzoeken hoe het technokapitalisme kan infiltreren in elk klein aspect van ons leven, en hoe het onze perceptie van de wereld en van onszelf verandert. Aansluitend gaan ze vanuit Kunsthal Gent in gesprek met Clémence Agnez, co-directeur van Glassbox, Parijs.

Émilie Brout en Maxime Marion verblijven momenteel in Kunsthal Gent in het kader van hun uitgestelde residentie in het Ontwikkelingsprogramma 2020. Tijdens het weekend van 13 en 14 maart werd hun film in loop vertoond in de cinema van Kunsthal Gent.

Émilie Brout & Maxime Marion

A Truly Shared Love

A Truly Shared Love is een tragedie, en het kapitalisme haar vervloeking. Émilie Brout & Maxime Marion tonen hun ware liefdesverhaal, omringd door hun kat en verbonden metgezellen in hun eigen huiselijke omgeving. Gebruikmakend van de codes van de commerciële beeldtaal van stockvideo’s, spelen ze met de normatieve en geïdealiseerde voorstellingen van hun genre, klasse en het personage van de kunstenaar als model van de start-up nation die daar gewoonlijk worden gepropageerd. Is er een alternatief?

Dit werk markeert een belangrijke stap in de praktijk van de kunstenaars. Het kan worden samengevat als een onontwarbaar koordspel van relaties: relaties tussen de partners van een koppel, tussen intiem en openbaar, vrije tijd en werk, data en synthese, stedelijke en uitgestrekte “natuurlijke” ruimtes of zelfs tussen de soorten in de ruimste zin… Zoveel lagen die voortdurend worden vervuild op verschillende niveaus. Er ontstaat een constante en dubbelzinnige ruimte van onderhandeling, waarin de protagonisten – als twee druppels die in een oneindige en paradoxaal onverzadigde leegte evolueren – wanhopig op zoek zijn naar het behoud van iets singuliers dat boven ontoegankelijke representaties uitstijgt, iets dat aan elke vorm van kwantificering of kapitalisering zou ontsnappen.

A Truly Shared Love werd geproduceerd met de steun van de Fondation des Artistes, CNC/ DICRéAm en Magnetic Bordeaux.

De praktijk van Émilie Brout & Maxime Marion (1984 en 1982, wonen en werken in Parijs) richt zich op de cultuur en het gebruik van het web: ze werken vaak met en rond het internet. Hun werk krijgt vorm in verschillende media, maar ze onderzoeken in het bijzonder het medium video, waarvan ze de grenzen opzoeken via niet-lineaire verhaallijnen, video’s zonder einde, en de context waarin het werk getoond wordt. Door zorgvuldige ontcijfering proberen ze de economische, politieke en juridische specificiteiten van bestaande systemen of structuren te identificeren alvorens ze infiltreren, en sporen na te laten of erover te rapporteren in hun werk, soms met narratieve vormen.

Émilie Brout & Maxime Marion begonnen hun samenwerking aan de Ecole Nationale Supérieure des Arts Décoratifs de Paris. Hun werk werd opgenomen in de Young Art Triennale, Casino Luxembourg (2021), de 5e Biënnale voor Jonge Kunst in Moskou (2016) en groepstentoonstellingen in onder meer Haus der Kulturen der Welt, Berlijn; Centre Culturel Canadien, Parijs (2020), Prix Sciences Po pour l’art contemporain, Parijs (2019), Redline Contemporary Art Center, Denver (2018), Le Loft, Brussel (2017), OCAT Shenzhen (2016), Seongnam Art Center (2015) en Palais de Tokyo, Parijs (2014). Ze hadden solotentoonstellingen in 22,48 m², Parijs (2013, 2015, 2017, 2019, 2021), La Chaufferie, Straatsburg; Pori Art Museum (2019), Villa du Parc, Annemasse (2018) en Steve Turner, Los Angeles (2017).

Clémence Agnez

Na het behalen van een dubbele graad in filosofie en de beeldende kunst, sloot Clémence Agnez zich in 2011 aan bij de kunstenaarsruimte Glassbox (Parijs) en werd er co-directeur in 2014. Ze werkt aan een doctoraat in de esthetische en politieke filosofie aan Paris X Nanterre onder leiding van Anne Sauvagnagues, getiteld “Displacement and predation, contemporary museum techniques and desubjectivation of the figure of the artist”. Agnez doceert filosofie en kunsttheorie aan de kunstacademie Duperré, aan de Université Paris VIII Saint-Denis en aan de Beaux-Arts de Montpellier (ESBA-MoCo), werkt van tijd tot tijd mee aan het tijdschrift Zérodeux en is actief in verschillende kunstscholen en universiteiten.

A Truly Shared Love © Émilie Brout & Maxime Marion
A Truly Shared Love © Émilie Brout & Maxime Marion
A Truly Shared Love © Émilie Brout & Maxime Marion

Émilie Brout & Maxime Marion

A Truly Shared Love

FR • 2018 • 28' • kleur • digitaal • fr gespr • en ond

Clémence Agnez

Artist talk