Kort Geknipt & De Andere Film: David Larcher

Mare’s Tail © Courtesy of David Larcher & LUX, London

30.04
’18 19:45

19:45

Sphinx Cinema
Sint-Michielshelling 3, Gent

Tickets

8 Euro Bestel

Zondag, 28 september 1969, tien uur ’s avonds. Een langharige man in excentrieke kledij verschijnt op de BRT met het programma Kort Geknipt. Dirk Lauwaert heet deze kleurrijke jongeman en die avond introduceert hij een Tsjechische animatiefilm en Rein Bloems Een Kermis­kroniek Kockyn, twee intelligente kortfilms. Het is een kantelmoment. De eerste trillingen van een ware aardverschuiving in het Vlaamse film- en televisielandschap zijn voelbaar. Na het vertrek van Lauwaert neemt een man met een sigaar bengelend tussen zijn lippen de programmatie en presentatie voor zes jaar over, Eric de Kuyper.

Lauwaert en na een jaar vooral de Kuyper, tonen nieuwe, actuele, experimentele en marginale producties, in de aanval tegen de (over)heersende, narratieve mainstream cinema. Na het ontslag van Lauwaert in 1970, loopt het programma verder tot en met 1976, met de Kuyper en Emile Poppe, volgens hetzelfde stramien, maar onder een andere naam: De Andere Film. Zeven jaar lang kan de Vlaamse kijker zijn avond vullen met poëtische, non-narratieve, pure cinema met producties als Werner Schroeters Eika Katappa (1968), Stephen Dwoskins Dyn Amo (1972) en Chantal Akermans Saute Ma Ville (1968). De vormen zijn eclectisch en de inhoud moreel uitdagend. Voor taboes als orgieën, prostitutie, druggebruik, socialisme en homoseksualiteit wordt niet teruggedeinsd.

Het duurt dan ook niet lang voor Vlaanderen begint te steigeren: het technisch en uitvoerend personeel saboteert de boel, Humo wordt overspoeld met ontzette lezersbrieven en BRT gaat zich bemoeien met de filmkeuze. Niet de reactie van het publiek, maar de houding van de BRT wordt uiteindelijk de doodsteek voor De Andere Film. Als de BRT weigert Walter Gutmans The Grape Dealer’s Daughter (1970) – een film over een regisseur die een actrice zoekt om aan een orgie deel te nemen – uit te zenden, geven de Kuyper en Poppe er de brui aan. Toch is De Andere Film een overwinning voor de filmkunst. Dankzij het programma werd er een venster geboden op de Vlaamse, Europese en internationale experimentele scene. Das Neue Kino, London Film-Makers’ Co-operative en allerlei andere underground producties werden compromisloos aan het Vlaamse publiek gepresenteerd.

Met De Andere Film brengt Art Cinema OFFoff de Kuypers programma weer tot leven, want het programma mag dan wel diep in het archief vastgeroest zitten, de pareltjes die het Vlaamse televisiescherm lieten schitteren, glanzen nog als vanouds.

Programma: Godart Bakkers

David Larcher

Mare’s Tail

“From one flick of the mare’s tail came an unending stream of images out of which was crystallised the milky way.” Met deze cryptische omschrijving vat de Britse kunstenaar David Larcher zijn experimentele proefstuk samen. Jarenlang verzamelde Larcher quasi-autobiografisch beeldmate­riaal in de natuur, in de stad, dicht bij de mens of net volledig solitair. Beelden die hij vervolgens volledig deconstrueerde via negatieven, stop-motion, optische prisma’s en spiegeling zodat er diepe kloven ontstaan tussen representatie en herkenning. Het is een reis door Larchers onbewuste, een hymne op visuele desoriëntatie, cinema pur sang. Mare’s Tail kristalliseert daadwerkelijk in de Melkweg: de aarde, de maan, seks, moord, het leven en de dood zijn zowel betrokken in de oneindige cyclus van de kosmos als in Larchers visuele brouwsel.

David Larcher

Mare’s Tail

GB • 1968 • 143' • kleur • digitaal