Deze website maakt gebruik van Cookies.

I am Curious: Pink! — Ron Rice

15.04’13
The Queen of Sheba Meets the Atom Man
The Queen of Sheba Meets the Atom Man © Ron Rice
Art Cinema OFFoff
Lange Violettestraat 237
Gent

In het pro­gram­ma I am Curious: Pink! onder­zoekt OFFoff hoe gay sub­cul­tuur gere­pre­sen­teerd wordt in radi­ca­le cinema.

Ron Rice (19351964) is een expo­nent van de under­ground sub­cul­tuur van de (post-) beat-gene­ra­tie. Hij stierf berooid op 29-jari­ge leef­tijd in Mexico en liet een zes­tal expe­ri­men­te­le films na waar­on­der The Flower Thief (1960) en Chumlum (1964). The Queen of Sheba Meets the Atom Man dateert van 1963 en werd pas in 1982 afge­werkt door beat poet en acteur Taylor Mead, die er de Atom Man in speelt. Na Rice’s dood werd hij een pro­té­gé van Andy Warhol en ver­eeu­wigd in onder meer Taylor Mead’s Ass (1964). In The Queen of Sheba Meets the Atom Man is ook een rol­le­tje weg­ge­legd voor de cult­ci­ne­ast Jack Smith.

De film kan wor­den beschouwd als een vro­lij­ke aan­klacht tegen de indu­stri­ë­le samen­le­ving: de twee hoofd­per­so­na­ges, met hun heel ver­schil­len­de ach­ter­gron­den (The Atom Man, blank en andro­gyn, uit de onder­ste lagen van de samen­le­ving, en The Queen, zwart en vet, van wel­ge­stel­de afkomst) gedra­gen zich bei­den als idi­o­ten en genie­ten op een kin­der­lij­ke manier van een­vou­di­ge genoe­gens. Het kat-en muis­spel tus­sen de pro­ta­go­nis­ten mondt uit in een omhel­zing na een gro­tesk bal. Van expli­cie­te sek­su­e­le han­de­lin­gen is geen spra­ke maar de film ver­raadt een tijd­perk waar­in gay, bi en straight nog geen afzon­der­lij­ke cate­go­rie­ën waren. Het eni­ge geluid is dat van opge­no­men muziek. De film ziet er ruw gemon­teerd uit, zeker in ver­ge­lij­king met Rice’s vroe­ge­re, meer gea­che­veer­de wer­ken, maar is een van de meest authen­tie­ke docu­men­ten uit het beat-tijdperk.

Ron Rice

The Queen of Sheba Meets the Atom Man

US • 1982 • 109' • b&w • 16mm