Broadcasting Radio Triton

Tritonia Festiva © Photo Steve Lonhart, NOAA MBNMS

26.01
’19 12:00

12:00

Kunsthal Gent
Lange Steenstraat 14, Gent

Tickets

Gratis

Event doorlopend van 12:00 tot 18:00

In 2019 wordt Kunsthal Gent de nieuwe uitvalsbasis van OFFoff. Tijdens de grote heropening van Kunsthal presenteert OFFoff een broadcast rond Radio Triton, een collectief onderzoeksproject geïnitieerd door Pierre Rubio en geproduceerd door a.pass.

Radio Triton is een bewust hybride dispositief, actief in de grijze zones tussen archiveren, documenteren, publiceren, performen en broadcasten. Op uitnodiging van OFFoff is er een selectie gemaakt van verschillende audiofragmenten uit het Radio Triton project. De gemonteerde fragmenten presenteren verschillende relaties met sciencefictioncinema, storytelling, speculatie en een politiek van de verbeelding, fictief of anders.

Radio Triton werd geïnitieerd door Pierre Rubio, kunstenaar, onderzoeker en curator bij a.pass. Het project werd geproduceerd door a.pass en is technisch, artistiek en dramaturgisch ondersteund door Christian Hansen en Sina Seifee. Gevoed door haar participanten werkt Radio Triton als een nawerking van Trouble on Radio Triton ((((((( changing (the) world (s) )))))), een seminarie rond artistiek onderzoek en sciencefiction. Het vond plaats tussen januari en april 2017 en werd gecureerd en georganiseerd door Pierre Rubio. Het seminarie bracht kunstenaars-onderzoekers, curators, sprekers en verschillende culturele werkers samen rond de gespannen relaties tussen verbeelding en politieke agentschap. De opgeworpen vragen drukten een bezorgdheid uit over de mogelijke (in)capaciteit van kunst om feitelijke sociale verandering teweeg te brengen en de (on)mogelijke inbreng van kunst in collectieve emancipatie doorheen artistieke verbeelding en speculatieve fictie. Hebben jullie – als kunstenaars – met behulp van je onderzoek bijgedragen aan veranderingen in de hedendaagse cultuur? En, indien ja, wat zijn de culturen die je onderzoek heeft voortgebracht? Welke alternatieve werelden houden je onderzoek/praktijk in? Wat is de operatieve link tussen een artistiek onderzoek/praktijk en de toekomst?

De radio zal worden gehost door Domes FM, een online radiostation ondergebracht in de kelders van het Bidston Observatory Artistic Research Centre (BOARC). BOARC is een studiecentrum gelegen in de buitenstad van Liverpool. Kunstenaars, schrijvers, academici, en performers vinden er een goedkope, tijdelijke plek om vanuit hun eigen werkmethode samen te komen en  projecten te ontwikkelen die tijd en ruimte nodig hebben.

Op vrijdag 25 januari, van 20u tot 22u, zal er een broadcast zijn vanuit de kelders van de Bidston Observatory door Edward Clive, een van de hosts van de ruimte. In reactie op Radio Triton brengt hij een mix van soundtracks en queer experimentele foley vanuit de dieptes van sciencefictioncinema.

Op zaterdag 26 januari, van 12u tot 18u, kan men de live broadcast vanuit Kunsthal Gent bijwonen. Tussen de opgenomen audiofragmenten door zal er ook ruimte zijn voor deelname in de broadcast vanuit verschillende gespreksformats.

Men kan de broadcast ook online volgen tijdens de aangekondigde uren op http://bidstonobservatory.org/radio

Programma: Sven Dehens

Sina Seifee

In zijn lezing An Animal Escape Case ontvouwt Sina het verloop van een online video die voor heel wat opschudding zorgde op sociale media in Teheran. Hij stelt zich op als de verteller van een film waarin hij zowel getuige als hoofdacteur is. Het gemonteerde audiofragment brengt zijn gedreven vertelling terug tot leven, alsook de vele referenties en ontleningen uit de populaire cultuur van zowel Iran als het Westen. Het audiostuk zendt als het ware de video op een kritische manier opnieuw uit.

Sina Seifee (ENG): ‘The essay/performance investigates the fragile intersections of friendship between digital avatars and trans-animals in the social media in Tehran’s landscape. Through personal animal-findings and fairy-tale associations the An Animal Escape Case interprets the epistemological openings and closings in cross-species sociality, exemplified by the everyday use of mobile phones where images of pets circulate and different species meet in mediated formats. By analyzing everything that anthropomorphism can perform and contain, and seen through the animality in the situated conditions of contemporary domestic life, the essay/performance addresses the relationships between people, animals and their surroundings in a socio-technological milieu as complex as Tehran’s urban environment.’

Sina Seifee is een kunstenaar-onderzoeker-verhalenverteller, werkend aan een poëtiek rond omschrijvingen van dieren (ecologische cosmologieën van niet-mensen-met-geschiedenis). Hij is geboren in Teheran en woont momenteel in Brussel.

Zijn werk bestaat uit verschillende vormen van lezing-performances, workshops, beeldend werk, video en schrijven. Hij is geïnteresseerd in vragen rond technologie, storytelling, globalisme en interculturele mythologieën in de heterogene kenniswerelden van kunst en wetenschap, met een bijzondere aandacht voor de premoderne tijd.

A Darker Shade of Grey, 2010 © Tessa Farmer

Edward George

Dr. Edward George is een van de stichtende leden van Black Audio Film Collective, schrijver, onderzoeker en verteller van de invloedrijke fictie-documentaire The Last Angel of History. In een zeldzame live communicatie deelt hij het onderzoek en het denken die de ontwikkeling van de film hebben geschraagd. In het audiofragment herroept George zijn eigen, eerdere herziening van de geschiedenis van het Afrofuturisme.

De film The Last Angel of History is een van de meest invloedrijke video-essays van de jaren 1990. Het inspireerde filmmakers, kunstenaars, conferenties, boeken en tentoonstellingen. Black Audio Film Collective’s verkenning van de toen diverse nieuwe mogelijkheden van digitale video zit ingebakken in hun zoektocht naar mythologieën voor een andere toekomst, verbindingen makend tussen een (on)populaire zwarte cultuur, de ruimte en de grenzen van de menselijke conditie. Vanuit een experimentele mix van sciencefictionparabel en essayfilm heeft de film ruimte gemaakt voor een esthetiek en dynamiek van het hedendaagse Afrofuturisme. De film bestaat uit interviews met muzikanten, schrijvers, en cultuurcritici, verweven met de fictieve vertelling van de ‘data dief’. Die moet door ruimte en tijd reizen op zoek naar de code om de toekomst te ontsluiten.

Dr. Edward George is stichend lid van Black Audio Film Collective (1982-1998), deel van het multimedia duo Flow Motion (1996-heden), en electronica producer Hallucinator (1998-heden). Hij woont in London.

The Last Angel of History, 1996 © Black Audio Film Collective

Deborah Birch

Deborah Birch is schrijfster, dichteres en onderzoekster. Ze is momenteel een participant van het a.pass programma. Ze is uitgenodigd door OFFoff om deel te nemen aan de broadcast met haar stuk Teresa in the Cave, bestaande uit verschillende ficties en verbeeldingen rond de figuur van de grot.

CAVES 1. ESCAPE. CAVES 2. RE-ENTRY. CAVES 3. TRANSPORT.

Caves 1 explores the metaphors for these escapes from the thermodynamics of everyday life. Before Caves 2 and Caves 3, where going in and out of the world becomes a specific practice that must decide how to perform the hermetic action of shuttling objects between one world and the other – intellectual objects, physical objects, energetic objects, political objects – Caves 1 experiments with escapes and their translations.

Caves 1 wants to find caves everywhere, up and down to infinity. To perceive teenagers making out and getting high under all car covers. To find the unhinged spark, the fire, the energy under every covered surface, in the mineral and the biological, in the microcosm and the macrocosm.

Caves 1 ascends by descending, and by sidewinding. It is transcendence into the mineral (the taste of salt on the skin, the ecstasy and horror of tears, the slick of sweat on the dancing body), into eros, into communion. It is the triangulation of language and desire that ‘embodies a reach for the unknown’, towards ‘something not yet grasped’. It makes us realise our edges. It is thus a series of insides and a series of outsides. Not just the gesture of escaping into and escaping from, but also the chthonic daylight we seek in there – a ‘revelation of the unexpected, the unhoped-for’ – and what remains of that interior light when we reemerge into the bright day. What we do with it. (Deborah Birch)

Veil, 2018 © Deborah Birch

Pierre Rubio

RRadio Triton is...


Sina Seifee

An Animal Escape Case


Edward George

The Last Angel of History


Deborah Birch

Teresa in the Cave