Terwijl de nacht overgaat in de ochtend, ontwaken we langzaam opnieuw, samen met alles om ons heen. Twijfel en verwarring worden verlicht door de kracht van de zon. Momenten daarvoor, tijdens de ‘stille’ uren van de duisternis, speelt zich een luidruchtige innerlijke wereld af in een menselijk lichaam, terwijl de voorbije dagen worden verwerkt en kleine veranderingen geleidelijk plaatsvinden. De anonieme verteller versmelt langzaam zijn persoonlijkheid met die van de zon.
sleeping sun rise, een filmgedicht dat zich ergens tussen droom en werkelijkheid afspeelt, leent zijn vorm van de structuren van een wiegelied en een meditatie. Het drukt een persoonlijke innerlijke wereld uit en haar vele, vaak tegenstrijdige gevoelens, terwijl het beweegt tussen verwarring en rust, binnen en buiten, licht en donker.
De cirkelvormige structuur en de overheersende aanwezigheid van lage frequenties brengen de kijker uiteindelijk in een slaperige toestand. De soundtrack, gebaseerd op de ‘sun sonification’ ontwikkeld door Dr. Alexandr Kosovichev, verkleint de scheidslijn tussen een moeder die voor haar jonge kind zingt en de zon die hetzelfde doet voor de kijker. In de loop van de film worden de frequenties langzaam verhoogd. Enerzijds werkt dit als een symbolische zonsopgang; anderzijds brengen de resonanties van het geluid de kijker subtiel terug naar de realiteit.
Technische eigenschappen van cinema, audio en beeld worden ingezet en onderzocht om de kijker de film op een fysieke manier te laten ervaren. Door middel van de stille verteller leest de kijker de ondertitels in zijn of haar eigen stem, waardoor niet alleen het personage in de film met de zon wordt verenigd, maar ook de kijker zelf, door de tijd heen, met het verhaal. De film, die ruimte laat voor een persoonlijke interpretatie van het narratief, is een poging om een intiem en introspectief moment voor de kijker te creëren.